zaterdag, augustus 12, 2006

10 Euro....

Ik zit in een klein internethokje vlakbij ons guesthouse.
Vandaag weer de tijd nemen om verslag te doen van onze ervaringen hier. Het schrift waarin ik overdag schrijf heb ik op de kamer laten liggen, dus ik moet het nu doen zonder aantekeningen. Het gevoel overheerst vandaag.

Ik herinner me nog dat ik opschreef dat ik trots was op wat we hier nu aan het doen zijn.
Onontkoombaar komen nu de beelden terug van alles wat ik de afgelopen dagen hier heb gezien.
Het gaat niet eens alleen om de ellende die de aardbeving hier teweeg heeft gebracht. Ik heb echte armoede gezien en dat is niet iets om echt blij van te worden.

Vandaag op bezoek geweest bij een kleuterschool waar Erita, een nieuwe Flowgi-aanwinst, al eerder was geweest. Ik zei het gisteren over de telefoon al tegen een vriend van me die leerkracht is in een groep 1/2 in Amsterdam; de kinderen zitten in een zeer eenvoudige tent met een paar banken en tafeltjes. That's it.
De juffen die we zien, zingen met de kinderen en doen hun best om de kleintjes bezig te houden. Dat wij later zijn dan gepland, omdat we vast zaten in een klein straatje met overal verkeer, helpt niet als je al de hele ochtend in een bloedhete tent zit en je niets hebt om mee te spelen.
Toch zijn er lachende gezichten, ook van de ouders die achter ons komen staan als de kinderen met de leerkrachten voor ons zingen.

We geven de schoolspullen aan de leerkrachten als de kinderen weg zijn en praten even met ze. Ik vraag om 10 dingen die ze het meeste nodig denken te hebben. Natuurlijk staat een nieuw schoolgebouw op nummer 1. Dat kunnen wij niet meer realiseren.
Ze zeggen dat het erg warm is in de tent voor de kinderen. In het lokaal zien we echter een tent nog in de doos staan. Hoe zit het daar dan mee?
Nou, die tent willen ze wel opzetten, maar er is niemand om het te doen. De juf heeft geprobeerd om familie te regelen, maar dat was niet mogelijk. Krachttermen onstnappen aan mijn lippen als ik hoor dat er wel mensen zijn, maar dat de benodigde 100.000 rupiah vergoediing ontbreekt.
Denk er maar over na; als je ons 10 euro hebt gegeven heb je het vandaag mogelijk gemaakt om deze klas een beter onderdak te geven, totdat er misschien een nieuwe school is.
Morgen gaan ze deze tent al opzetten.

En we hebben nog geld over! We hebben niet meer dan een blik van verstandhouding nodig om te besluiten om dat geld hier uit te geven. Twee sets schooluniformen, schoenen, extra schoolmaterialen en nieuwe spullen voor een kleine slaapkamer kunnen wij bestellen!
Maandag gaan we er nog even langs en in gedachten nemen we ze mee terug als we weer naar Amsterdam zullen gaan.

Met wat vertraging komen we aan bij Mardi Siwi, het weeshuis.
We laden een voetbal (met Manchester United logo) uit, een volleybal met bijpassend net, boekjes over Florence Nightingale, Louis Pasteur, Edison en Bell voor de dokters, verpleegkundigen en de professor. We hebben ook licht leesvoer bij ons; tijdschriften en comics.
Er worden twee palen de grond in gewerkt en het net hangt. Het is heet en stoffig, maar ik geniet met volle teugen van het potje volleybal.

Als we vertrekken zegt één van de jongens nog: "I will miss you. God bless you."
Het is de mooiste wens die ik in lange tijd heb gehoord en ik koester hem.
Ik wens de achterblijvers veel geluk en hoop dat het goed met ze zal gaan.

Oke, ik stop ermee voor vandaag.
Ik ben vandaag een gelukkiger mens geworden en accepteer het verdriet dat er voor het moment hand in hand mee samengaat.

Morgen Funday en dan schijnt vast de zon.
Voor nu selamat tidur allemaal en in naam van alle kinderen hier; terimah kasih banyak.

5 opmerkingen:

femke baartman zei

Lieve Michael en Amis,
Mooi om, hier in het luxe Belize in een airco internetcafe met goede koffie, jullie weblog te lezen en me te realiseren in wat voor een enorme bevoorrechte positie wij leven.
Ik ben heel trots op jullie! Bij deze kan je rekenen op nog eens 100 euro bij mijn terugkomst,zodat jullie ook dit bedrag nog in kunnen zetten voor jullie goede werken. Hopelijk kan je het voorlopig even voorschieten, zodra ik terug ben maak ik het geld over.
Liefs (ook van Len)
Femke

Hélène zei

Hoi lieverds,

Geen bijzonderheden uit Nederland vandaag. Met ontroering jullie laatste blog gelezen. Mooi, mooi, mooi. Denk ook een beetje aan jullie zelf en verder keep up the good work zou ik zeggen.

Liefs,
Hélène

Anoniem zei

Hi Michael en Amis,

Jullie doen geweldig werk, ik ben er trots op jullie met ons team aan het werk te zien. Kreeg net een SMS dat de fundag ook is geslaagd.
We zullen een mooie accomodatie voor jullie regelen op Bali, dat hebben jullie wel verdiend.

Groetjes Kees Wayan Komang en Nora Dewi en Christy Ayu

karin schuitevoerder zei

Ha Amis en Michael,

Elke ochtend kijk ik of er nieuws is over jullie reis:inspirerend om te lezen hoe jullie je betrokkenheid weten om te zetten in daden, terecht iets om trots op te zijn!
Ben benieuwd hoe de funday is verlopen.Als jullie een rekeningnummer kunnen geven kan ik een bescheiden bijdrage aan jullie overmaken om misschien nog iets extra's te kunnen realiseren.
Veel succes, groeten Karin Schuitevoerder

Anoniem zei

Realiseer mij nu dat jullie rekeningnummer is: 284875, toch??
gr Karin