zondag, augustus 10, 2008

Verslag uit Mexico

Casa San Salvador
Een eerste Kennismaking

Twee dagen na onze aankomst in Mexico City reizen we naar Miacatlán; een klein dorp op iets meer dan 2 uur rijden vanuit de hoofdstad. Nadat we zijn ingechecked in ons hotel gaan we met de taxi naar het weeshuis waar de stichting 'Nuestros Pequeños Hermanos' in 1954 begon. Het weeshuis is gevestigd in een oude hacienda en biedt onderdak aan ongeveer 700 kinderen en hun begeleiders.

Als we de poort doorgaan blijkt dat onze contactpersoon niet aanwezig is.
Wij worden uiteindelijk verwelkomd door Drew, een Amerikaanse vrijwilliger die al een jaar woont en werkt voor het weeshuis. Hij leidt ons rond langs de keuken waar tortilla's worden gemaakt en vertelt trots dat zij zelf de maïs verbouwen die nodig is voor de tortilla's. Vervolgens gaan we langs één van de woongroepen waar een aantal jonge jongens aan het relaxen is. Als ze ons zien komen ze nieuwsgierig op ons af. Twee jongens komen tegen ons aanstaan in de hoop op een aai over de bol. Hun aanhankelijkheid is bijna aandoenlijk, maar voor mij toch vooral zorgelijk. Bij het weeshuis krijgen de kinderen aandacht die ze voor die tijd waarschijnlijk te weinig kregen.

We komen vervolgens nog langs een kas, die gesponsord is door een Europese organisatie waar de kinderen zelf gewassen kweken. We lopen langs het voetbalveld en het zwembad dat ook nog bij het weeshuis hoort. Dat laatste was op initiatief van een particuliere sponsor die specifiek voor het bad geld wilde geven. Het is vreemd om te realiseren dat basale behoeften soms nog ver weg lijken en er wel een zwembad op het terrein aanwezig is. Drew, de vrijwilliger, lijkt zich hier ook een beetje ongemakkelijk bij te voelen, maar misschien verbeeld ik me dat maar. Na ruim een uur vertrekken we weer door de poort en hebben afgesproken om de volgende dag om 09.00u weer terug te komen. We zullen dan aanwezig zijn bij de afsluiting van het schooljaar dat groots gevierd wordt in Mexico.

Jaarafsluiting

De jaarafsluiting is een bijzonder gebeuren waar alle kinderen van het weeshuis bij aanwezig zijn. De kinderen die een diploma krijgen geven een dansvoorstelling en maken muziek voor alle gasten, voodat de diploma's worden uitgereikt. Wij zijn op de tribunes in het gezelschap van familie, padrino's (sponsoren van kinderen), bestuursleden en ex-pequeños die naar Miacatlán zijn gekomen voor hun 'familieleden'. Na de officiële plechtigheden raken we aan de praat met Anna Bueller; een Nederlandse vrouw die veel betekent voor de stichting. Zij vertelt over haar rol en het goede werk dat de stichting doet. Ze is van de oude stempel, maar onverminderd enthousiast. Via haar maken we ook kennis met Alicia Caro die verantwoordelijk is voor alle PR-activiteiten. Ze is duidelijk gewend om bezoekers te ontvangen en bedankt ons hartelijk voor onze financiële steun. Als de kerkdienst begint besluiten we dat wij verder gaan en bedanken voor de uitnodiging om langer te blijven.
Het is vreemd om in zo'n korte tijd kennis te maken met de eerste stichting die we steunen, maar het was zeker de moeite waard.

Geen opmerkingen: