zondag, juni 22, 2008

Geldrekenen op school

Vorige week was het dan eindelijk zover; vrijwel al het geld was ingeleverd en de kinderen van 7A zouden in de middag het geld gaan tellen. De dagen voorafgaand aan dat moment was veel geld ingeleverd vanuit de verschillende klassen. Dat de acties veel geld hadden opgeleverd werd thuis duidelijk zichtbaar. Het papiergeld verdeelde ik in kleine stapels en deed ik daarna in kleine plastic zakjes, zodat het later goed geteld zou kunnen worden en ieder groepje op school ongeveer evenveel zou hebben. De Tupperware-bewaarbakjes werden niet met kliekjes gevuld, maar met kleingeld en ook een yoghurtbak moest nog worden omgespoeld om als gelegenheidsspaarpot te kunnen dienen.
Op weg naar school transformeerde ik al snel van rustig ontwakende Amsterdammer in een paranoïde geldloper. Bij ieder hobbel schudden de munten even op en neer in hun bewaarplaats en keek ik om mee heen om te zien of niemand het had gehoord. Natuurlijk ging ieder gewoon zijn eigen weg en kwam ik veilig aan op school.

Om 14.00u was het dan zo ver: het betere rekenwerk stond op het punt om te beginnen.

De lesvoorbereiding van de leerkrachten had bestaan uit het maken van overzichtelijke tellijsten en het netjes verdelen van al het geld in zakjes en bakjes. Na een korte instructie gingen de kinderen in kleine groepjes aan de slag; lesgeven was zelden zo makkelijk!
Het was al 15.00u geweest toen uiteindelijk alle bedragen die op de tellijsten waren ingevuld, bij elkaar konden worden opgeteld . En ja, ze mochten dit keer best een rekenmachine gebruiken.
Om 15.10u stond het totaalbedrag op het bord:
€ 12.718,50 !

De kinderen blij en trots, wij blij en verrast. Dit werd een paar dagen later alleen maar beter, toen uiteindelijk bleek dat we nog €2000,- meer hadden opgehaald wegens een paar rekenfoutjes en het feit dat er toch nog een leerkracht was die de opbrengst van zijn klas moest inleveren. Met veel plezier hebben we het geld diezelfde dag nog naar de bank gebracht en veilig gestort.

De 25% die naar Nam Jai ging staat gelijk aan €3750,-.

Geen opmerkingen: