woensdag, juli 25, 2007

NGO – the magic word

Inmiddels zijn we al drie dagen in Siem Reap; het is een leuk stadje, dat een serieuze touristenhype ondervindt. Overal schieten, net zoals in Sihanoukville, hotels uit de grond. Er worden (voor ons inmiddels heel bekende) taktieken gebruikt om de aandacht van toeristen te trekken; al van een afstand roepen `Mister-wan-coldriiink?`, of niet aflatend het aanbod van five-for-only-one-dollar blijven herhalen.

De grootste hype is hier wel de NGO, non-governmental organisation, of gewoon
do-good-stichting. Iedereen met een guesthouse en kennis van het Engels, heeft een eigen initiatief om een familie, dorp of school te helpen. Heel logisch, want je hoeft niet ver te kijken om de armoede om je heen te zien. Ook de grote organisaties zijn hier; Plan, Unicef.... we hebben zelfs het gebouw van SOS kinderdorpen gezien. We hebben er veel gesprekken over; waar hebben de mensen eigenlijk behoefte aan en welke hulp werkt nou het best?

We hebben goede praktijk voorbeelden om ons heen, want we logeren nu al een paar nachten in guesthouse Baca Villa (www.baca-villa.com) dat net zoals Orchidee guesthouse door een Nederlandse Jan gerund wordt (niet dat we chauvinistisch zijn, hoor.. We hadden gehoord dat het hier leuk was...). Deze Jan heeft de gehele familie Baca onder zijn hoede genomen en op dit moment drieentwintig mensen (allemaal broers, zussen, neven en nichten) in dienst. Ook hij heeft net een school opgezet op het platteland, waar kinderen Engelse les kunnen krijgen. Er is veel animo: de enige leraar daar heeft tweehonderd leerlingen onder zijn hoede! Ook uit de omliggende dorpen komen de kinderen naar het schooltje toe.

Gisteren zijn we samen met Jan naar een school gegaan waar een deel van het Nam Jai geld aan gedoneerd is; de Wat Prenn school van Salariin Kampuchea. Jan kent Saskia, de mede-oprichster en vriendin van Amis, en de andere dames van de stichting goed. Het was druk, want er werd een film vertoond over de dieren in het Tonle meer. Of de kinderen alles begrepen van de film, is de vraag. Gelukkig mogen ze zondag naar het `Wildlifecentre` in Siem Reap om slangen en ander wild in het echt te bekijken – dan beklijft het vast wel.

Er is nog zoveel te vertellen! We hebben prachtige tempels gezien en genoten van de omgeving terwijl we werden rondgereden in de tuktuk.
Vanavond gaan we een les bijwonen op de andere school van – daarna volgt er meer.

Geen opmerkingen: