maandag, februari 02, 2009

Manila 'Trashion'

Gisteren was ik bij de laatste modeshow op de Amsterdam Fashion Week en genoot van een lekker glas champagne tijdens de afterparty. Amsterdam wordt sinds kort internationaal erkend als modestad, al blijven we hier natuurlijk het hele kleine broertje van steden als New York en Parijs.

Op een hele andere manier wordt sinds een aantal jaar ook in Manila een impuls gegeven aan de modebranche. De drijvende krachten achter deze stimulans hebben nog nooit een kunstacademie van binnen gezien en zij maken geen gebruik van hoogwaardige industriele naaimachines. De ruggegraat wordt gevormd door vrouwen die op de vuilnisbelt Payatas wonen. De vuilnisbelt levert veel van de grondstoffen aan die nodig zijn voor de productie.

Afgelopen vrijdag stond er een artikel in de Volkskrant over het bedrijf Rags2Riches. Het bedrijf produceert voornamelijk designtassen en doet inmiddels goede zaken. Het bedrijf heeft inmiddels 200 vrouwen in dienst en wil dit aantal in 2009 ruim verdubbelen. Een priester genaamd Xavier Alpasa bedacht het concept en liet het geheel uitvoeren door jonge pas afgestudeerde professionals uit de Filipijnse modewereld.

Het is heel erg toevallig dat ook Kalinga een vergelijkbaar project heeft lopen om ouders - van kinderen die naar de Papayaschool gaan - financieel vooruit te helpen door het PiƱa-project. Het zijn hier dus niet alleen de moeders, maar ook vaders die aan het werk worden gezet. Er wordt door de ouders gewerkt aan verschillende producten. Paper twine en bayong zijn op dit moment de meest succesvolle producten, maar de ontwikkeling van nieuwe producten heeft ook veel aandacht.

Doel is dat het bedrijf zichzelf in de nabije toekomst kan bedruipen door de verkoop van de zelfgemaakte producten. Als ik op de terugweg in Manila ben, zal ik zeker een souvenirstop maken bij het project om inkopen te doen.

Geen opmerkingen: